ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ
Η ΝΙΦΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΧ ΜΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΜΙΚΡΥΝΣΕΙΣ
Εδώ θα εισάγουμε μία ακόμη κίνηση στα βήματα κατασκευής, η οποία θα οδηγήσει σε κάτι αληθινά παράξενο. Έστω λοιπόν πως σε κάθε βήμα σμικραίνουμε το συνολικό σχήμα κατά ένα ποσοστό μικρότερο του 25%. Έστω για παράδειγμα πως το μικραίνουμε στα 7/8 του προηγούμενου. Τότε, η νέα περίμετρος θα είναι 7Α/8+(7Α/8)/3=Α+Α/6. Επομένως σε κάθε κίνηση, η επιφάνεια θα μικραίνει ενώ η περίμετρος θα μεγαλώνει. Η διαδικασία οδηγεί σε ένα σχήμα που τείνει να εκφυλιστεί σε σημείο. Ένα σχήμα με μηδενικές διαστάσεις αλλά άπειρη περίμετρο!
Ο ΣΠΟΓΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΝΓΚΕΡ
Εφαρμόζοντας την ίδια λογική και σε άλλα αντίστοιχα σχήματα, όπως ο σπόγγος του Μένγκερ (Menger sponge), καταλήγουμε σε ανάλογα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο σπόγγος του Μένγκερ, κανονικά δίνει άπειρη επιφάνεια σε περιορισμένο εξωτερικό όγκο. Σε κάθε κίνηση, αυξάνει την επιφάνειά του κατά το 1/3 της προηγούμενης. Ο όγκος μειώνεται κατά 7/27 σε κάθε κίνηση. Στην κατασκευή του, αντίθετα από την καμπύλη Κοχ, δεν προσθέτουμε κάτι, αλλά αφαιρούμε. Αφού χωρίσουμε τον κύβο σε 27 μικρούς κύβους, σε ένα σχήμα που θα μοιάζει με τον κύβο του Ρούμπικ (rubik's cube), αφαιρούμε τον κεντρικό κύβο και τους έξι μεσαίους της κάθε πλευράς. Έτσι, αν η επιφάνεια του αρχικού σχήματος είναι Β, στην πρώτη κίνηση αφαιρούμε 6Β/54 ενώ δημιουργούνται 24Β/54. Συνολικά δηλαδή η επιφάνεια αυξάνεται κατά 18Β/54. Δηλαδή κατά Β/3. Το νέο σχήμα θα έχει επιφάνεια 4Β/3. Στην πραγματικότητα ο κεντρικός κύβος δεν είναι απαραίτητο να αφαιρείται. Αν δεν αφαιρείται, σε κάθε κίνηση η επιφάνεια θα αυξάνει κατά 22Β/54 ή 11Β/27. Αν όμως τον αφαιρούμε οι αριθμοί μοιάζουν με αυτούς της νιφάδας. Συνεχίζοντας την διαδικασία στους εναπομείναντες κύβους, τελικά έχουμε άπειρη επιφάνεια η οποία περιορίζεται στα ίδια εξωτερικά όρια, ενώ ο όγκος του τείνει να μηδενιστεί.
Ο ΣΠΟΓΚΟΣ ΤΟΥ ΜΕΝΓΚΕΡ ΜΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΜΙΚΡΥΝΣΕΙΣ
Τι προκύπτει αν παρεισφρήσουν διαδοχικές σμικρύνσεις στην κατασκευή του; Ότι ακριβώς συμβαίνει και στη σμικρυνόμενη νιφάδα του Κοχ. Αν η σμίκρυνση δεν φτάνει το 25%, η επιφάνειά του σε κάθε βήμα αυξάνεται. αλλά ο χώρος που καταλαμβάνει ο σπόγγος μικραίνει. Η διαδικασία οδηγεί σε ένα κάτι που τείνει να εκφυλιστεί σε σημείο, δεν καταλαμβάνει καθόλου χώρο, αλλά ταυτόχρονα έχει άπειρη επιφάνεια!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ένας μαθηματικός θα βεβαίωνε πως δεν υπάρχει τίποτα μαγικό σε όσα προαναφέρθηκαν αφού ούτε η Νιφάδα Κοχ ούτε ο Σπόγγος του Μένγκερ πρόκειται να φτάσουν ποτέ σε μηδενικές διαστάσεις. Και σε ένα σχήμα που έχει διαστάσεις, το άπειρο μπορεί να εμφανιστεί πολύ εύκολα, έστω κι αν είναι δυσνόητο. Σωστό! Αυτό όμως το φλερτ του απείρου με το μηδέν που μετά τη σμίκρυνση στη διαδικασία κατασκευής των φράκταλ, εμφανίζονται ως όρια για τα ίδια (!) σχήματα, ταυτόχρονα, προβληματίζει. Μετά από χρόνια έρευνας έχουμε διαπιστώσει και καλά στηρίξει πως τα περισσότερα φυσικά μεγέθη είναι διακριτά (κβαντισμένα). Εκτός από όσα συνδέονται με τον αξιωμένο ως συνεχή χώρο. Το κατά πόσο αυτό είναι αλήθεια, μένει να αποδειχτεί στο μέλλον. Αν πάντως δεν είναι αλήθεια, τότε το thorivox problem λύνεται αυτόματα. Μαζί με χιλιάδες άλλα...
Σχετικά: Τα συνακόλουθα του thorivox problem
Σχετικά: Τα συνακόλουθα του thorivox problem
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΜΙ-ΛΑ-ΡΕ-ΣΙ